Dit is het digitale archief van delen.meteddie.nl
Hier vind je content die zonder dit initiatief in de prullenbak was beland.
Standaard weergave van een item.

We bewandelen een weg.

Laatst bijgewerkt op:

"We bewandelen een weg, we haasten ons niet naar een eindpunt." Ooit sprak een docent op de PABO deze voor mij memorabele woorden. Dat was in mijn tijd van het afrondingsonderzoek, waarbij de vragenlijsten, interviews, analyses en presentaties een hoop stress veroorzaakte. Die uitspraak veroorzaakte rust, omdat deze verondersteld dat het pad waarop we lopen net zo belangrijk is als het eindresultaat.  Lang was ik deze uitspraak vergeten, totdat ik op een dag een nieuw woord leerde; serendipiteit. Serendipiteit is iets waardevols vinden terwijl je daar niet naar op zoek bent.

Op die manier zijn er verschillende waardevolle vondsten en ontdekkingen gedaan terwijl naar iets anders gezocht werd. Zo was er eens in een restaurant een klagende klant die de aardappelschijfjes te dik, te klef en te weinig gezouten vond. De kok sneed daarop flinterdunne plakjes aardappel en bakte deze in olie en gaf ze, met de veronderstelling dat de klagende klant de hint dat hij vervelend was wel zou snappen, aan de klant te eten. Deze vond de flinterdunne plakjes aardappel echter heerlijk en de chips was ontdekt! Andere bekende voorbeelden van serendipiteit zijn penicilline en plastic. Allemaal voorbeelden van fijne en nuttige dingen die gaandeweg ontdekt zijn. Met de zomervakantie vlak voor de deur heb ik regelmatig het gevoel dat ik me weer aan het haasten ben naar een eindpunt. Van vergadering naar afronding groepsplannen, van laatste bijeenkomsten naar de bestelling voor volgend jaar. En ondertussen ben ik een plan aan het maken om na de zomervakantie mijn onderzoek over non-verbaal communiceren verder vorm te geven. Mijn stap die ik voor de vakantie klaar moet hebben is het opzetten van een PLG (Professionele leergemeenschap). Dit vergt overleg met verschillende personen over data, deelnemers, inhoud en het vinden van een facilitator. Vandaag zit ik weer achter mijn computer om mijn laatste gesprek (met mijn facilitator in spe) te overdenken en daarvan verslag te maken. Ik besef ineens waar ik vandaan kom en dat de afgelopen weg mij al zoveel heeft gebracht; kennis over non-verbaal communiceren, kennis over het doen van onderzoek, kort en bondig verwoorden wat ik voor ogen heb (met mijn LOF); serendipiteit. Opgedane kennis en vaardigheden die ik gaandeweg heb geleerd. Ik hoef me niet te haasten naar mijn eindpunt, ik bewandel een weg. juni 2018;None;None