Dit is het digitale archief van delen.meteddie.nl
Hier vind je content die zonder dit initiatief in de prullenbak was beland.
Standaard weergave van een item.

Pitch leerlijn Nederlands als tweede taal

Laatst bijgewerkt op:

Mijn naam is Yvonne Maas, ik ben 29 jaar oud en ik ben werkzaam op AZC-basisschool Prinsenbos te Gilze. Op Prinsenbos geven we les aan anderstalige nieuwkomers. Met o.a. een diploma als docent NT2 (Nederlands als tweede taal) op zak, ga ik met behulp van de LOF-subsidie een doorgaande leerlijn NT2 opzetten, zodat we passend onderwijs bieden aan anderstalige nieuwkomers. Tegenwoordig heeft iedereen wel eens een nieuwkomer in de klas gehad. Sommige kinderen spreken nog geen woord Nederlands, anderen hebben al taalonderwijs gevolgd en zijn zelfredzaam genoeg voor het reguliere onderwijs. Ongeacht in welk stadium een nieuwkomer zit, is een passend aanbod noodzakelijk om de taalachterstand te verkleinen. Deze achterstand is namelijk niet in 1 of 2 jaar ‘weggepoetst’. Door middel van dit initiatief zet ik een doorgaande leerlijn NT2 uit op zowel een reguliere basisschool (De Wildschut) als op een AZC-school (Prinsenbos, dependance). Hierdoor kunnen we kwalitatief en passend onderwijs bieden aan anderstalige nieuwkomers, zowel in de eerste opvang als op de lange termijn. Na de zomervakantie start het project. Eerst ga ik inventariseren wat er allemaal al wordt aangeboden binnen beide scholen en wat er nog nodig is. Daarnaast ga ik samenwerkingen aan met andere onderwijsstichtingen en samenwerkingsverbanden. Vervolgens wil ik mét beide teams een plan gaan uitstippelen, waarbij ik alle expertise van de collega’s benut. Wat ik nodig heb zijn tips over verandermanagement; hoe kan ik ervoor zorgen dat het initiatief gedragen wordt door het hele team.;None;None