Dit is het digitale archief van delen.meteddie.nl
Hier vind je content die zonder dit initiatief in de prullenbak was beland.
Standaard weergave van een item.

Maak het met textiel!

Laatst bijgewerkt op:

;Van ‘werkje’ naar creatie in 6 stappen. Het ontwikkelen van creatief talent staat centraal. Leerkrachten leren de basis van het beeldend proces (oriënteren – kiezen – ontwerpen – uitvoeren - evalueren). Hiermee helpen ze leerlingen op weg om stap voor stap een eigen kunstwerk in textiel te maken.;Doel:Met mijn initiatief wil ik het gebruik van textiele werkvormen nieuw leven inblazen. Tijdens een studiereis naar Finland was ik onder de indruk van de faciliteiten voor maakonderwijs en vroeg me of dat in Nederland niet ook te realiseren zou zijn. Tegelijkertijd zie ik dat veel werk dat voor creatief doorgaat in feite gesloten opdrachten zijn waar het eindresultaat al vast staat. Kinderen die nu opgroeien zullen zich tijdens hun latere loopbaan met name dankzij creativiteit en aanpassingsvermogen kunnen onderscheiden. Door creatieflessen vanuit de principes van het beeldend proces te geven ontstaat er ruimte voor eigen inbreng en creativiteit van de leerling. De leerling leert reflecteren op zijn eigen proces en durft te experimenteren.Werkwijze: Mijn kennis van het creatieve proces wil ik graag delen met collega’s uit de scholengroep. Dit doe ik door een aantal workshops te geven op basis van kennis die ik zelf heb opgedaan tijdens de opleiding textielkunst die ik net heb afgerond. We bezoeken een school met ‘good practice’ op dit gebied. Vervolgens werken we gezamenlijk een lessenserie uit om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Ik kies hierbij voor textiel als basismateriaal; dit sluit mooi aan bij de aloude textieltraditie van Leiden.