Dit is het digitale archief van delen.meteddie.nl
Hier vind je content die zonder dit initiatief in de prullenbak was beland.
Standaard weergave van een item.

De ondernemende school

Laatst bijgewerkt op:

We leven in een wereld die voortdurend in beweging is. En we weten niet hoe de toekomst er precies uitziet. Maar we weten wel dat de ontwikkelingen en vernieuwingen alleen maar zullen toenemen. Het is de kerntaak van het onderwijs om leerlingen hierop voor te bereiden. Naast kennis en vaardigheden zullen leerlingen zich een houding moeten aanleren om met deze snel veranderende wereld om te gaan. Met name een ondernemende houding is onmisbaar voor werknemers van de toekomst. Mijn naam is Mattijs Bron, docent godsdienst en maatschappijleer op de vmbo-locatie van Christelijk Scholengemeenschap Het Streek in Ede. Tijdens mijn master Leren en Innoveren heb ik mij beziggehouden met vraag hoe het onderwijs een bijdrage kan leveren aan de ondernemende houding van leerlingen. Samen met collega’s heb ik een ondernemende didactiek ontwikkeld, in praktijk gebracht en geëvalueerd. Het doel van dit initiatief is om onze ondernemende didactiek door te ontwikkelen. Hierbij staan de ervaringen van docenten en leerlingen centraal. Daarnaast willen we deze didactische aanpak verder implementeren door een grotere groep docenten te trainen en te begeleiden, zodat ook zij deze aanpak kunnen toepassen binnen hun eigen lessen. Met dit initiatief willen we o.a. bereiken dat:

  • er in twee jaar tijd, twintig docenten getraind en toegerust zijn in het vormgeven van ondernemend onderwijs.
  • er een kennisbank ontstaat waarop docenten ondernemend lesmateriaal en informatie kunnen delen en vinden.
  • er een netwerk van bedrijven, scholen en instellingen in de regio Ede ontstaat met wie wij kunnen samenwerken voor het vormgeven van ondernemend onderwijs.
  • de app OctoSkills wordt vertaald zodat dit meetinstrument ingezet kan worden om de ondernemendheid van zowel docenten als leerlingen in kaart te brengen.

Op deze manier werken we aan ondernemend onderwijs, ondernemende docenten en aan ondernemende leerlingen. Ik zou graag in contact komen met andere ondernemende docenten en scholen. Daarnaast ben ik opzoek naar goede voorbeelden van een kennisbank waarop lesmateriaal gedeeld kan worden.;None;None